Τι να κάνω εάν ο σκύλος μου έφαγε κάτι τοξικό (φόλα)

 

Τοξίκωση σε σκύλους και τρόποι αντιμετώπισης 

Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει φάει κάτι δηλητηριώδες, είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

 

Αναγνωρίστε την ουσία: 

Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να προσδιορίσετε τι μπορεί να έχει καταπιεί ο σκύλος σας. Οι πληροφορίες αυτές θα είναι χρήσιμες για τον κτηνίατρο προκειμένου να καθορίσει την κατάλληλη πορεία θεραπείας.
 

Καλέστε τον κτηνίατρο: 

Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας ή με ένα τοπικό νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών για ζώα. Θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσουν σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια και αν πρέπει να φέρετε το σκύλο σας για θεραπεία.
 

Προκαλέστε εμετό: 

Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος πρόκλησης εμετού στο κατοικίδιό μας στο σπίτι. Δυστυχώς, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διάφορες μέθοδοι πρόκλησης εμετού (χορήγηση δια της βίας ξυδιού ή γάλατος), κάτι το οποίο όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά πολλές φορές μπορεί να αποβεί και μοιραίο για κατοικίδιό μας. 
Ο μόνος ασφαλής τρόπος πρόκλησης εμετού, είναι φαρμακευτικός με χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων που έχουν στην διάθεσή τους οι περισσότεροι κτηνίατροι. 
 

Κρατήστε το κατοικίδιό σας ήρεμο: 

Κρατήστε το σκύλο σας όσο το δυνατόν πιο ήρεμο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς ο ενθουσιασμός και η κίνηση μπορεί να προκαλέσουν την ταχύτερη απορρόφηση του δηλητηρίου από την κυκλοφορία του αίματος.
 
 

Προσκομίστε το κατοικίδιό σας το συντομότερο σε ένα κτηνιατρείο: 

Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του κτηνιάτρου και ενημερώστε τον για την κατάσταση του σκύλου σας. Εάν ο σκύλος σας έχει καταπιεί μεγάλη ποσότητα δηλητηρίου, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί για θεραπεία.
 

Εισπνεόμενες φόλες και δηλητήρια

Ακούγεται συχνά να κυκλοφορεί η φήμη ότι κάποια ζώα δηλητηριάστηκαν εισπνέοντας κάτι τοξικό, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα κάποιο περιστατικό. Η ύπαρξη εισπνεόμενων δηλητηρίων που θα μπορούσαν να είναι εκτεθειμένα οπουδήποτε στο περιβάλλον, σίγουρα θα αποτελούσε κίνδυνο και για τους ίδιους τους ανθρώπους. Πολύ περισσότερο μάλιστα θα ήταν πολύ επικίνδυνο για ειδικές κατηγορίες ανθρώπων, παιδιά και υπερήλικες. Ωστόσο δεν έχουν ουδέποτε αναφερθεί δηλητηριάσεις ανθρώπων από εισπνεόμενα δηλητήρια.
 

Πρόληψη: 

Αποτρέψτε το κατοικίδιό σας να τρώει αντικείμενα που μπορεί να συναντήσει στην βόλτα.
Σε περίπτωση που ο σκύλος σας δηλητηριάσει και αναρρώσει, λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε να ξανασυμβεί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη φύλαξη δηλητηριωδών ουσιών μακριά, την επίβλεψη του σκύλου σας όταν βρίσκεται έξω και την παρακολούθηση για σημάδια ασθένειας ή ασυνήθιστης συμπεριφοράς.
 
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο χρόνος είναι σημαντικός όταν αντιμετωπίζετε μια πιθανή δηλητηρίαση. Όσο πιο γρήγορα δράσετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει ο σκύλος σας να αναρρώσει πλήρως. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την κτηνιατρική μας κλινική ή να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή έκτακτης ανάγκης που είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο. Η ομάδα μας θα χαρεί να σας βοηθήσει και να διασφαλίσει ότι ο σκύλος σας θα λάβει την καλύτερη δυνατή φροντίδα.