Ρουτ: Γαστροτομή και αφαίρεση ξένου σώματος

Μελέτη Περίπτωσης: Ρουτ

Ο Ρουτ, σκύλος, αρσενικός, ακέραιος, 2 ετών, 30 κιλά προσκομίστηκε στο κτηνιατρείο μας με ιστορικό έντονης κατάπτωσης και διάρροιες εδώ και 5 μέρες.

Κατά την κλινική εξέταση το κύριο κλινικό εύρημα ήταν ο πυρετός (40 C). Με τη διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων και τον έλεγχο των βιοχημικών παραμέτρων διαπιστώθηκαν σοβαρή ουδετεροφιλική λευκοκυττάρωση, θρομβοκυτταροπενία, υπερχοληστερολαιμία και υποχλωριαιμία. Οι ορολογικές δοκιμές για τα κυριότερα λοιμώδη νοσήματα του σκύλου (Διροφιλαρίωση, Ερλιχίωση, Αναπλάσμωση, Λεισμανίωση) βγήκαν αρνητικές. Κατά την ακτινολογική διερεύνηση διαπιστώθηκε ξένο σώμα στο στόμαχο. 

Αμέσως αποφασίστηκε η προεγχειρητική σταθεροποίηση του ασθενούς και η προετοιμασία για χειρουργική αφαίρεση του ξένου σώματος.

Αφού σταθεροποιήθηκε πλήρως μέσα στο πρώτο 24ωρο, προετοιμάστηκε για χειρουργείο.

 Έγινε μέση-πρόσθια κοιλιακή λαπαροτομή και ελέγθηκαν τα ενδοκοιλιακά όργανα καθώς και η κοιλιακή κοιλότητα για την ύπαρξη μη φυσιολογικών ευρημάτων.
Ο στόμαχος που ήταν το όργανο στόχος ελέγχθηκε λεπτομερώς για τυχόν ύπαρξη νεκρώσεων ή διάτρησης, χωρίς ευρήματα. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη σκληρής σύστασης ξένου σώματος εντός του στομάχου,συμβατό με τα ακτινολογικά ευρήματα.

Aπομονώσαμε το στομάχι περιβάλλοντάς το με γάζες λαπαροτομίας.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν δύο καθηλωτικά ράμματα τα οποία συγκρατήθηκαν με δύο αιμοστατικές λαβίδες τύπου mosquito για σταθεροποίηση του στομάχου και διευκόλυνση των χειρισμών.  

Ακολούθησε τομή μεταξύ του μείζονος και του ελάσσονος τόξου του στομάχου στο σημείο με τη λιγότερη αγγείωση για να υπάρξουν λιγότερες αιμορραγίες.

Με τη χρήση της αναρρόφησης απομακρύνθηκε το υγρό γαστρικό περιεχόμενο για την μείωση του κινδύνου διαρροής στομαχικού περιεχομένου στην κοιλιακή κοιλότητα. 

Μετά την είσοδο στο στόμαχο εντοπίστηκε το ξένο σώμα,το οποίο ήταν τμήμα πλαστικής μπάλας καθώς και συσσωματώματα χόρτων, και αφαιρέθηκαν με ήπιους χειρισμούς.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η συρραφή του στομάχου σε δύο στρώματα. To  πρώτο στρώμα με συνεχή ραφή Cushing που περιέλαβε τον υποβλεννογόνια στιβάδα χωρίς να διαπερνάει τον βλεννογόνο του στομάχου, και το δεύτερο στρώμα με επιστρεφόμενη συνεχή ραφή Lembert που περιέλαβε τον ορογόνο και τη μυική στιβάδα.

Ακολούθησε ενδελεχής επισκόπηση και ψηλάφηση του λεπτού εντέρου για τη διερεύνηση ύπαρξης και δεύτερου ξένου σώματος και εφόσον δεν ανευρέθη κάτι, προχωρήσαμε σε περιτοναϊκές πλύσεις με την παράλληλη χρήση της αναρρόφησης.

Έπειτα, κλείσαμε το κοιλιακό τοίχωμα και ακολούθησε σύγκλειση του υποδορίου ιστού και του δέρματος

Ο Root νοσηλεύθηκε για 24 ώρες μετεγχειρητικά λαμβάνοντας ειδική αναλγητική αγωγή και ήδη έδειχνε εμφανώς βελτιωμένος κλινικά και με πολύ ανεβασμένη διάθεση πλέον, οπότε και πήρε εξιτήριο.

2 βδομάδες μετά ήρθε για επανεξέταση και για έλεγχο της τομής και όλα ήταν φυσιολογικά, οπότε επέστρεψε ξανά στη φυσιολογική του ζωή πιο χαρούμενος από ποτέ.

Tags :

Κοινοποίηση Άρθρου: