ΣΑΚΗΣ:

ΕΚΤΟΜΗ 

ΚΕΦΑΛΗΣ KAI

ΑΥΧΕΝΑ  ΜΗΡΙΑΙΟΥ

Μελέτη Περίπτωσης: Σάκης

Ο Σάκης  είναι ένας αρσενικός στειρωμένος γάτος 4 ετών που ζυγίζει 5 κιλά και προσήλθε στην κλινική μας ως έκτακτο περιστατικό την Κυριακή 16 Μαΐου.
Στο ιστορικό οι ιδιοκτήτες ανέφεραν πιθανή πτώση από μπαλκόνι τις προηγούμενες μέρες. Τα συμπτώματα που παρατήρησαν ήταν μειωμένη όρεξη, μειωμένη διάθεση και χωλότητα στο οπίσθιο αριστερό άκρο.  

Στις εξετάσεις αίματος που κάναμε ήταν όλα φυσιολογικά.
Η ορθοπεδική εξέταση όμως, μας έδειξε ανορθόδοξη κινητικότητα κατά την περιστροφική κίνηση του αριστερού ισχίου καθώς και έντονο κριγμό.
Προχωρήσαμε σε ακτινολογική διερεύνηση της πάσχουσας περιοχής και διαπιστώσαμε κάταγμα της κεφαλής του αριστερού μηριαίου.

Προτείναμε χειρουργική αντιμετώπιση με εκτομή της κεφαλής και του αυχένα του μηριαίου, ώστε να εξαλειφθεί η ανώμαλη τριβή μεταξύ των καταγματικών επιφανειών, εξασφαλίζοντας έτσι τη μελλοντική ανώδυνη λειτουργία του άκρου.

Έγινε ελλειπτική τομή του δέρματος στην έξω επιφάνεια του άκρου, ραχιαίως και  προσθίως του μείζονος τροχαντήρα.

Αφού αποκολλήθηκε ο υποδόριος ιστός, έγινε διατομή της πλατείας περιτονίας και ο δικέφαλος μηριαίος εκλύθηκε προς τα πίσω.

 Η τομή επεκτάθηκε μεταξύ του επι πολής γλουτιαίου μυ και του τείνων την πλατεία περιτονία. Στη συνέχεια ο μέσος και ο εν τω βάθει γλουτιαίος μυς ελκύθηκαν ραχιαία και έγινε τομή στον έξω πλατύ μυ ώστε να αποκαλυφθεί το ανατομικό τρίγωνο.

Προχωρήσαμε σε διατομή του αρθρικού θυλάκου και εισχωρήσαμε στην άρθρωση του ισχίου. Στη συνέχεια έγινε διατομή του στρογγύλου συνδέσμου  και των συμφύσεων που είχαν δημιουργηθεί λόγω του υποκεφαλικού κατάγματος και απομακρύναμε την κεφαλή του μηριαίου.

Έπειτα , έγινε οστεοτομή του υπολείμματος του αυχένα του μηριαίου που υπήρχε, και αφού λειάθηκαν τα καταγματικά άκρα προχωρήσαμε σε σύγκλειση των αρθρικού θυλάκου και των μυικών ομάδων που διαπεράσαμε κατά την προσπέλασή μας.

Ακολούθησε μετεγχειρητική ακτινογραφία για να δούμε το αποτέλεσμα της επέμβασής μας.

Οι ιδιοκτήτες τήρησαν κατά γράμμα τη μετεγχειρητική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιβίωση που συστήσαμε, καθώς και περιορισμό κίνησης.

Κατά την επανεξέταση σε διάστημα 10 ημερών ο Σάκης έχει εμφανώς ανεβασμένη διάθεση και όρεξη. Έχει ήδη αρχίσει να πατάει ξανά το ποδαράκι του και να φέρει βάρος χωρίς σημάδια πόνου.

Tags :

Κοινοποίηση Άρθρου: