Ερμής-Εκπυρήνωση οφθαλμού

Μελέτη Περίπτωσης: Ερμής

Ο Ερμής είναι  ένας αρσενικός  ακέραιος σκύλος φυλής  Cane corso, ηλικίας 8 ετών και σωματικού βάρους  53,5 κιλά,  ο οποίος προσήλθε στην κλινική μας στις 12/6/2021 με τραύμα στον δεξιό οφθαλμό.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη ο Ερμής εμφάνισε κνησμό, οφθαλμικό έκκριμα και ελκωτικές αλλοιώσεις στον δεξίο  οφθαλμό προ  2 εβδομάδων.

Κατά την προσέλευση του στην κλινική μας διενεργήθηκε λεπτομερής κλινική εξέταση κατά την οποία τα ευρήματα ήταν φυσιολογικά. Στην αιματολογική εξέταση είχε ήπια λευκοκυττάρωση και το βιοχημικό προφίλ του αίματος ήταν φυσιολογικό. Κατά την οφθαλμολογική εξέταση που ακολούθησε διαπιστώθηκε πλήρης  απώλεια όρασης στον δεξιό οφθαλμό,  ο οποίος παρουσίαζε ύφαιμα, εκτεταμένο έλκος στον κερατοειδή χιτώνα και  μάζα στην επιφάνεια του κερατοειδούς  μεγέθους 2 εκατοστών. Ο αριστερός οφθαλμός ήταν φυσιολογικός.

Συστήσαμε  εκπυρήνωση του δεξιού οφθαλμού,  ενώ  κρίθηκε αναγκαία η άμεση τοποθέτηση κολλάρου Ελισάβετ προκειμένου να αποφευχθεί ο περαιτέρω αυτοτραυματισμός του ήδη κατεστραμμένου οφθαλμού. Το χειρουργείο προγραμματίστηκε άμεσα σε διάστημα λίγων ημερών, ενώ ο Έρμης ξεκίνησε αντιφλεγμονώδη και αντιβιωτική αγωγή στο σπίτι.

Aκολουθήσαμε την διαβλεφαριδική τεχνική εκπυρήνωσης οφθαλμού (transpalpebral enucleation) κατά την οποία:

Έγινε  συρραφή των βλεφάρων μεταξύ τους  με στόχο την σύγκλιση της βλεφαρικής σχιμής

Ακολούθησε ελλειπτική τομή του δέρματος με νυστέρι σε απόσταση 7 χιλιοστών περιφερικά της βλεφαρικής σχιμής

Πραγματοποιήθηκε παρασκεύη των ιστών της τομής μέχρι τον υποβλεννογόνιο χιτώνα του βλεφαριδικού επιπεφυκότα

  • Έπειτα η τομή προεκτάθηκε στον περιόφθαλμο χώρο με στόχο την απελευθέρωση του βολβού το οφθαλμού. Χρειάστηκε να παρασκευαστούν μεταξύ άλλων οι μύες που καταφύονταν στον βολβό του οφθαλμού και βρίσκονταν στον χώρο που αναφέραμε προηγουμένως.

  •   Ύστερα από προσεκτικούς χειρισμούς, και διαχείριση των αιμορραγιών με απολινώσεις en bloc λόγω του μεγάλου βάθους του χειρουργικού πεδίου
    ( ~8cm) , παρασκευάσαμε τους μύες της περιοχής και απελευθερώσαμε τον βολβό του οφθαλμού. Έλξαμε τον βολβό προς τα έξω αποκαλύφθηκε το οφθαλμικό νέυρο .

Ακολούθησε απολίνωση και διατομή του οφθαλμικού νέυρου

Τέλος, τοποθετήθηκε αιμοστατικός σπόγγος για τον έλεγχο των μικροαιμορραγιών στην περιοχή και εγινε συρραφή του υποδόριου ιστου και του δέρματος περιοφλαμικά

Ο Ερμής μετά το χειρουργείο επέστρεψε στο σπίτι του όπου ακολούθησε αγωγή με αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτικά φάρμακα ενώ συνέχισε να φοράει το κολλάρο ελισάβετ μέχρι την επανεξέταση του.

Σε 2 εβδομάδες ο Ερμής ήρθε για την προγραμματισμένη επανεξέταση με έμφανώς βελτιωμένη διάθεση. Η τομή είχε κλείσει εντελώς οπότε και αφαιρέσαμε το κολλάρο Ελισάβετ.

Tags :

Κοινοποίηση Άρθρου: