ΜΟΥΡΓΟΣ: 

ΓΛΩΣΣΕΚΤΟΜΗ / ΟΙΣΟΦΑΓΟΣΤΟΜΙΑ

Μελέτη Περίπτωσης: Μούργος

Ο Μούργος είναι ένας σκύλος, αρσενικός, ακέραιος 7 ετών και ζυγίζει 22,8 κιλά. Είναι διαγνωσμένος με  λεϊσμανίωση προ διετίας και προσκομίστηκε στην κλινική μας με ιστορικό δυσφαγίας εδώ και ένα μήνα. 

 

Μετά από ηρέμηση του ζώου και λεπτομερή εξέταση της στοματικής κοιλότητας, εντοπίσθηκε εξελκωμένη μάζα στη γλώσσα με διαστάσεις 4 cm μήκος, 2,4 cm πλάτος και 2 cm πάχος, ανώμαλου περιγράμματος και σκληρής σύστασης, εντοπισμένη στο σώμα της γλώσσας.

Μια δεύτερη κυκλοτερής μάζα διαμέτρου 2,2 cm και μαλακής σύστασης εντοπίστηκε στο δέρμα του αριστερού οπίσθιου άκρου. Τα κυτταρολογικά δείγματα που συλλέχθηκαν από την μάζα στη γλώσσα ήταν συμβατά με καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων του επιθηλίου, ενώ η μάζα στο πόδι παρουσίαζε κυτταρολογική εικόνα ιστιοκυττώματος.

Το χειρουργικό πλάνο που αποφασίστηκε αφορούσε τη διενέργεια δύο χειρουργικών επεμβάσεων. Η πρώτη επέμβαση θα αποσκοπούσε στην τοποθέτηση της οισοφαγοστομίας, που θα διευκόλυνε την σίτιση του ζώου κατά την περίοδο της μετεγχειρητικής προσαρμογής. Ενώ η δεύτερη θα είχε σκοπό τη γλωσσεκτομή έτσι ώστε να αφαιρεθεί πλήρως το νεόπλασμα της γλώσσας, καθώς και την αφαίρεση της δεύτερης μάζας από το οπίσθιο άκρο του ασθενούς.

Στις 5/10, πραγματοποιήθηκε το χειρουργείο για την τοποθέτηση του καθετήρα οισοφαγοστομίας. Μετά την κατάλληλη προεγχειρητική και με τον Μούργο υπό γενική αναισθησία, τον τοποθετήσαμε σε πλάγια αριστερή κατάκλιση. Αφού ξυρίσαμε όλη την περιοχή του τραχήλου, εφαρμόσαμε την ενδεικνυόμενη αντισηψία. Έπειτα τοποθετήσαμε στοματοδιαστολέα, για τη διευκόλυνση των χειρισμών και εισάγαμε μια εντερολαβίδα μεγάλου μήκους διαμέσου της στοματικής κοιλότητας στον οισοφάγο μέχρι πίσω από το υοειδές οστό. Ασκώντας πίεση στη λαβίδα με τη γροθιά και κατεύθυνση προς το χειρουργικό τραπέζι, έγινε εμφανές εξωτερικά το σημείο όπου βρίσκονταν τα άκρα από τα σκέλη της. Στο σημείο αυτό δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή για να αποφύγουμε την τρώση της δεξιάς σφαγίτιδας φλέβας και σε απόσταση 1 cm  ραχιαίως αυτής κάναμε  τομή 5mm διαπερνώντας το δέρμα, τους υποκείμενους ιστούς και το τοίχωμα του οισοφάγου μέχρι να εμφανιστεί το άκρο της εντερολαβίδας.  

Ως καθετήρα οισοφαγοστομίας επιλέξαμε  καθετήρα τύπου Foley 14F του οποίου προηγουμένως αποκόψαμε το τυφλό οπίσθιο άκρο.

 Ανοίξαμε με μεγάλη προσοχή τα σκέλη της εντερολαβίδας και αφού συλλάβαμε τον καθετήρα από την εξωτερική πλευρά του τραχήλου, έλξαμε την λαβίδα προς τα έξω της στοματικής κοιλότητας. Περιστρέψαμε τον καθετήρα 180 μοίρες και τον προωθήσαμε ξανά εντός της στοματικής κοιλότητας και διαμέσου του οισοφάγου, συγκρατώντας τον με την εντερολαβίδα, σε βάθος μεγαλύτερο από το αρχικό σημείο εισόδου του καθετήρα.

 Στη συνέχεια απελευθερώσαμε τον καθετήρα από τη λαβίδα και τον  προωθήσαμε σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος με την βοήθεια της εντερολαβίδας, τοποθετώντας την  στο σημείο όπου μέσα στην στοματική κοιλότητα ο καθετήρας έκανε καμπή. Τέλος καθηλώσαμε το εξωτερικό άκρο του καθετήρα στο δέρμα με ραφή τύπου «Ρωμαϊκό σανδάλι».

Μετά την καθήλωση του καθετήρα, στο σημείο εξόδου του τοποθετήσαμε αντιβιοτική κρέμα, και κάναμε επίδεση στον τράχηλο του ζώου.  Η σωστή τοποθέτηση του καθετήρα επιβεβαιώθηκε με μια μετεγχειρητική ακτινογραφία.

Από το ίδιο κιόλας βράδυ ξεκινήσαμε τη χορήγηση τροφής και νερού διαμέσου του καθετήρα. Για τη σίτισή του χρησιμοποιήσαμε ένα μείγμα ειδικής κονσέρβας για ζώα σε ανάρρωση με χλιαρό νερό, έτσι ώστε να έχει σύσταση ‘σούπας’ και να μπορεί να διέρχεται με ευκολία από τον καθετήρα οισοφαγοστομίας.

Την επόμενη μέρα διενεργήθηκε το χειρουργείο για την αφαίρεση των νεοπλασμάτων τόσο της γλώσσας όσο και του οπίσθιου άκρου. Μετά την κατάλληλη προεγχειρητική αγωγή, υποβλήθηκε σε γενική αναισθησία. Στη συνέχεια τοποθετήσαμε το ζώο σε πλάγια αριστερή κατάκλιση και διενεργήσαμε την απαραίτητη αντισηψία στη γλώσσα και στη στοματική κοιλότητα. Έπειτα για την απομάκρυνση της γλώσσας από τη στοματική κοιλότητα, τοποθετήσαμε μια εντερολαβίδα κοντά στη βάση της. Με τη χρήση ενός αποστειρωμένου μαρκαδόρου και χάρακα, έγινε μέτρηση 2 cm υγιούς ιστού από την άκρη της μάζας προς τη βάση της γλώσσας, όπως ενδείκνυται. Σχεδιάσαμε μια κυρτή γραμμή κατά πλάτος της γλώσσας, η οποία αποτέλεσε τον οδηγό για την τομή μας. 

Χρησιμοποιώντας ένα χειρουργικό νυστέρι ξεκινήσαμε την τομή στο ραχιαίο τμήμα της γλώσσας και με τη χρήση διαθερμίας ελέγξαμε τις αιμορραγίες.

Συνεχίσαμε την τομή στο πλάγιο τοίχωμα της γλώσσας με μια ελλειπτική γραμμή προς τη βάση της ώστε να μείνει επαρκές επιθήλιο για τη σύγκλισή της στο τέλος.  Στα μεγάλα αγγεία του κοιλιακού τοιχώματος της γλώσσας  τοποθετήσαμε 4 απολινώσεις χρησιμοποιώντας μονόκλωνο απορροφήσιμο ράμμα και πραγματοποιήσαμε διατομή αυτών.

 Συνεχίσαμε την τομή στην κοιλιακή επιφάνεια της γλώσσας και έπειτα αντιδιαμετρικά. 

Τέλος, συνεχίσαμε την τομή εν τω βάθει, σε όλο το πάχος της γλώσσας και αφαιρέσαμε περίπου το 40% του συνόλου της, περιλαμβάνοντας και τις μάζες. 

Για τη σύγκλειση της τομής πραγματοποιήσαμε απλή συνεχόμενη ραφή με μονόκλωνο απορροφήσιμο ράμμα και υποστηρικτικά τοποθετήσαμε 4 απλές χωριστές ραφές με το ίδιο ράμμα.

Έπειτα τοποθετήσαμε το ζώο σε δεξιά πλάγια κατάκλιση για να έχουμε πρόσβαση στη μάζα του αριστερού οπίσθιου άκρου και με νυστέρι κάναμε μια κυκλική τομή διαμέτρου 1,5 cm περιμετρικά της μάζας στο δέρμα και στους  υποκείμενους ιστούς. 

Με ψαλίδι Mayo πραγματοποιήσαμε υποσκαφή και διαχωρισμό της μάζας σε βάθος 2 περιτονίων.

Εφαρμόσαμε 3 συμπλησιαστικές ραφές με μονόκλωνο απορροφήσιμο ράμμα με σκοπό τη μείωση του νεκρού χώρου. Η σύγκλειση της τομής έγινε με μια συνεχόμενη ραφή στον υποδόριο και  μια ενδοδερμική ραφή. Η μετεγχειρητική αγωγή για τις επόμενες 7 ημέρες περιλάμβανε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτικά.

Η μετέπειτα νοσηλεία του Μούργου στο κτηνιατρείο μας διήρκησε περίπου δύο εβδομάδες. Από την επόμενη μέρα του χειρουργείου αφαίρεσης των μαζών ξεκινήσαμε τη χορήγηση μιλτεφοσίνης για την αντιμετώπιση της λεϊσμανίωσης, ενώ έξι μέρες μετά προστέθηκε στο θεραπευτικό πρωτόκολλο και η αλλοπουρινόλη από το στόμα.

Την έβδομη μετεγχειρητική ημέρα, δοκιμάσαμε την επανασίτιση του ζώου από το στόμα χρησιμοποιώντας μείγμα ξηράς τροφής και κονσέρβας hills i/d, ζυμωμένη σε ‘κεφτέδες’ τους οποίους χορηγούσαμε από ύψος και κρατώντας το κεφάλι του ζώου προς τα επάνω. Ο Μούργος προσαρμόστηκε γρήγορα στο νέο τρόπο λήψης τροφής και έτσι δύο μέρες μετά ξεκινήσαμε τη σταδιακή χορήγηση αποκλειστικά ξηράς τροφής, με σκοπό στο τέλος της νοσηλείας του να μπορεί να τρέφεται αποκλειστικά με κροκέτα. Για τη χορήγηση νερού, ακολουθήσαμε την ίδια τακτική με ανύψωση του δοχείου. Στο πέρας της νοσηλείας του, τα χειρουργικά τραύματα είχαν επουλωθεί σε πλήρως και ο Μούργος πλέον μπορούσε να φάει χωρίς πρόβλημα ακόμα και με το πιάτο στο έδαφος. Για προληπτικούς λόγους η οισοφαγοστομία αφαιρέθηκε κατ’ οίκον δύο εβδομάδες μετά το πέρας της νοσηλείας του και την προσαρμογή του στο σπίτι.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την γκαλερί με τις φωτογραφίες των χειρουργείων 

Tags :

Κοινοποίηση Άρθρου: