Φήτση : Βουβωνοκήλη

Η Φήτση είναι ένας θηλυκός σκύλος ακέραιος, 10 ετών και βάρους 17,9 κιλών. Προσκομίστηκε στην κλινική μας με μια ανώδυνη διόγκωση στον τελευταίο αριστερό στοίχο του μαστού η οποία εμφανίστηκε εδώ και 10 μέρες.
Στην κλινική εξέταση ήταν όλα φυσιολογικά, όπως και η γενική εξέταση αίματος και οι βιοχημικές βρέθηκαν φυσιολογικές.
Η κυτταρολογική εξέταση κολπικού επιχρίσματος ‘ΚΕΚΕ’ μάς ταυτοποίησε το στάδιο του κύκλου της Φήτσης , το οποίο ήταν στο τέλος του οίστρου.
Έπειτα από ψηλάφηση της διόγκωσης, διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για μονήρη, μαλακής σύστασης μάζα, μήκους 6cm και πλάτους 4cm, με διάχυτα όρια. 


Στη συνέχεια προβήκαμε σε ακτινολογική διερεύνηση της κοιλίας με δύο ακτινογραφίες, σε πλαγιοπλάγια προβολή δεξιάς και αριστερής κατάκλισης.

ktiniatreio_thessaloniki_ktiniatros_24_vouvonokili_aktinografia

Στα ευρήματα υπήρχε σκίαση πυκνότητας μαλακών μορίων στον τελευταίο μαστό του αριστερού στοίχου και ύπαρξη λύσης συνέχειας του μυικού τοιχώματος.
Η ψηλάφηση της μάζας σε συνδυασμό με τα παραπάνω ευρήματα μας οδήγησαν στην διάγνωση ετερόπλευρης βουβωνοκήλης αριστερά, το οποίο συνέβη προφανώς λόγω της διόγκωσης της μήτρας στο στάδιο του οίστρου.
Επομένως, συστήσαμε χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με ταυτόχρονη ωοθηκυστερεκτομή μετά το πέρας του οίστρου, την οποία επιβεβαιώσαμε χρονικά με την διενέργεια δεύτερης ΚΕΚΕ μία εβδομάδα μετά.
Το ζώο αφού προετοιμάστηκε με ειδικό προαναισθητικό πρωτόκολλο, τοποθετήθηκε στο χειρουργικό τραπέζι σε ύπτια κατάκλιση.

ktiniatreio_thessaloniki_ktiniatros_24_vouvonokili_surgery_1-min

Η προσπέλασή μας ήταν μέσης λαπαροτομής,

ktiniatreio_thessaloniki_ktiniatros_24_vouvonokili_surgery_2-min
ktiniatreio_thessaloniki_ktiniatros_24_vouvonokili_surgery_3-min

και αφού παρασκευάσαμε τους υποδόριους ιστούς, τους έλξαμε προς τα πλάγια ώστε να αποκαλυφθεί ο κηλικός σάκος.

Κάναμε προσεχτική διατομή του τελευταίου και εντός αυτού διαπιστώσαμε πως υπήρχε το αριστερό κέρατο της μήτρας μαζί με επίπλουν το οποίο ήταν αδύνατο να αναταχθεί λόγω των συμφήσεων που είχαν δημιουργηθεί.

ktiniatreio_thessaloniki_ktiniatros_24_vouvonokili_surgery_4-min
ktiniatreio_thessaloniki_ktiniatros_24_vouvonokili_fitsi_05

Στη συνέχεια προχωρήσαμε σε διάνοιξη της κοιλιάς δια μέσω της λευκής γραμμής και με ταυτόχρονη έλξη της μήτρας με το ένα μας χέρι μέσα από την κοιλιά και προώθηση με το άλλο μας χέρι εκτός της κοιλιάς, καταφέραμε να ανατάξουμε την μήτρα η οποία είχε αναδιπλωθέι εντός της κήλης.

Ελέγξαμε για πιθανές νεκρώσεις, χωρίς να διαπιστώσουμε κάτι παθολογικό. 

Ακολούθησε απολίνωση και εκτομή του κηλικού σάκου και ρήξη των συμφύσεων με την χρήση Nano mosquito.

Έπειτα, προχωρήσαμε σε συρραφή του βουβωνικού στομίου τοποθετώντας 6 απλές χωριστές ραφές. 

ktiniatreio_thessaloniki_ktiniatros_24_vouvonokili_surgery_6_1
ktiniatreio_thessaloniki_ktiniatros_24_vouvonokili_surgery_6_2

Τέλος, αφού πραγματοποιήσαμε ωοθηκυστερεκτομή, κλείσαμε τον μυικό ιστό, τον υποδόριο και το δέρμα με συνεχόμενες ραφές.

Μετεγχειρητικά η Φήτση έμεινε στο κτηνιατρείο μας για παρακολούθηση τις επόμενες 2 ημέρες και πήρε εξιτήριο επιστρέφοντας στο σπίτι της πιο χαρούμενη από ποτέ.

Υ.γ: Η βουβωνοκήλη είναι μια παθολογική κατάσταση που είναι αρκετά συχνή σε μεγάλης ηλικίας θηλυκούς αστείρωτους σκύλους. Έχει καλή πρόγνωση γενικά στις περιπτώσεις που αντιμετώπιστεί άμεσα και έγκαιρα.Η πρόγνωση δυσχαιρένει όμως στις περιπτώσεις που δεν διαγνωσθεί έγκαιρα και οι κίνδυνοι υφίστανται κυρίως στο ότι συνήθως επρόκειτο για ανώδυνες διογκώσεις, στις οποίες ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να γίνει κάποια περίσφιξη κάποιου ενδοκοιλιακού οργάνου. 

 

Η χειρουργική ομάδα:

Χειρούργος: Κιόσης Γιώργος
Βοηθοί: Σοφία Καλαϊτζίδου, Εύα Αγγελή

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το άλμπουμ με τις φωτογραφίες του χειρουργείου σε υψηλή ανάλυση:

Tags :

Κοινοποίηση Άρθρου: