ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΕΝΩΜΕΝΩΝ ΜΥΚΤΗΡΩΝ

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΕΝΩΜΕΝΩΝ ΜΥΚΤΗΡΩΝ

Πολλές ράτσες σκύλων εμφανίζουν έντονη δύσπνοια και δυσφορία από το αναπνευστικό, πολύ έντονο ροχαλητό τη νύχτα, εύκολη κόπωση που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε κυάνωση και να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο. Συνήθως η νόσος αυτή χαρακτηρίζει σκύλους όπως τα Γαλλικα Bulldog, τα Αγγλικά Bulldog, τα Pug, Boston terrier και άλλα. Αιτία είναι η ανατομική κατασκευή των μυκτήρων που είναι υπερβολικά στενοί, μη επιτρέποντας αρκετή ποσότητα αέρα να περάσει στους πνεύμονες, καθώς και υπερβολικά μεγάλη και “χαλαρή” μαλακή υπερώα στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας. Η δυσκολία στην αναπνοή του ζώου παρομοιάζεται με την προσπάθεια ενός ανθρώπου να ανέβει τρέχοντας πολλές σκάλες με μία πλαστική σακούλα δεμένη στο λαιμό και να καλύπτει όλο το κεφάλι…

Η κατάσταση είναι πολύ έντονη και επικίνδυνη για να προκαλέσει εώς και το θάνατο σε ένα τέτοιο ζώο. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για την ανακούφιση τους.

 

 Η χειρουργική διόρθωση των ανατομικών ανωμαλιών αποτελεί την οριστική θεραπεία και δεν πρέπει να καθυστερείται. Αν δε ληφθεί μέριμνα νωρίς στη ζωή του ζώου (έως την ηλικία των 2 – 3 ετών) τα συμπτώματα σταδιακώς επιδεινώνονται. Συνήθως απαιτείται ρινοπλαστική (διεύρυνση των μυκτήρων) και εκτομή του πλεονάζοντος τμήματος της μαλακής υπερώας. Σε χρόνιες περιπτώσεις συχνά απαιτείται και εκτομή των λαρυγγικών κοιλιών. Σπανιότερα χρειάζονται άλλες επεμβάσεις όπως πλαστική των ρινικών κογχών και λαρυγγοπλαστική.