Τι να κάνω εάν ο σκύλος μου δαγκωθεί από φίδι;

Η σημασία της άμεσης αντιμετώπισης στο δάγκωμα φιδιού

Εάν ο σκύλος σας δαγκωθεί από φίδι, είναι σημαντικό να λάβετε άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσετε τις καλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν ο σκύλος σας δαγκωθεί από φίδι:

 
  1.  Παραμείνετε ήρεμοι και προσπαθήστε να κρατήσετε το σκύλο σας όσο το δυνατόν πιο ακίνητο για να μειώσετε την εξάπλωση του δηλητηρίου.
  2. Μην αγγίζετε με γυμνά χέρια το σημείο του δαγκώματος και μην φέρετε σε επαφή τα χέρια σας με τα μάτια σας γιατί μπορεί να μεταφέρετε εμέσως τοξικό δηλητήριο και να προκληθούν σοβαρές βλάβες.
  3. Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε το είδος του φιδιού (εάν είναι ασφαλές), καθώς ορισμένα φίδια έχουν πιο ισχυρό δηλητήριο από άλλα.
  4. Μεταφέρετε τον σκύλο σας στην πλησιέστερη κτηνιατρική κλινική το συντομότερο δυνατό.
  5. Παρακολουθήστε στενά τα ζωτικά σημεία του σκύλου σας, όπως η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός, καθώς αυτά μπορεί να επηρεαστούν από το δηλητήριο.
 
 Ο κτηνίατρός σας θα παρέχει υποστηρικτική φροντίδα (ενδοφλέβια υγρά και οξυγόνο) και αντίδοτο σε περιπτώσεις που είναι εφικτό.
 
Λάβετε υπόψη ότι τα δαγκώματα φιδιών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναζητήσετε κτηνιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό.
 
Η πρόληψη είναι το κλειδί.Να γνωρίζετε τα φίδια που ζουν στην περιοχή σας και να λαμβάνετε μέτρα για να μην έρθει ο σκύλος σας σε επαφή μαζί τους.
 
 
Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι όλα τα φίδια δηλητηριώδη και ότι ορισμένα δαγκώματα φιδιών μπορεί να μην προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο σκύλο σας. Ωστόσο, είναι πάντα προτιμότερο να είστε προσεκτικοί και να αναζητάτε κτηνιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό.
Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την κτηνιατρική μας κλινική ή να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή έκτακτης ανάγκης που είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο. Η ομάδα μας θα χαρεί να σας βοηθήσει και να διασφαλίσει ότι ο σκύλος σας θα λάβει την καλύτερη δυνατή φροντίδα.