DAISY : ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ

 

Η Daisy είναι μια στειρωμένη σκυλίτσα 4 ετών που ζυγίζει 4,9 kg

ktiniatreio_ktiniatros_thessaloniki_kiosis_img_01

Προσκομίστηκε στην κλινική μας στις 9 Φεβρουαρίου 2022 για να συμπληρώσουμε το διαβατήριό της ώστε να ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Κατά την κλινική εξέταση ήταν όλα φυσιολογικά και το μόνο που διαπιστώσαμε ήταν άσχημη θρεπτική κατάσταση.
Για τον λόγο αυτό προτείναμε στην ιδιοκτήτρια να προχωρήσουμε σε εργαστηριακή και ακτινολογική διερεύνηση.
Η γενική αίματος ήταν φυσιολογική.Στον βιοχημικό έλεγχο βρέθηκε αυξημένη γ-GT και οι ορολογικές εξετάσεις για Λεισμανίωση, Διροφιλαρίωση και Ερλιχίωση βγήκαν αρνητικές.
Στον ακτινολογικό έλεγχο όμως διαπιστώσαμε ότι όλα τα ενδοκοιλιακά όργανα βρισκόντουσαν μέσα στην θωρακική κοιλότητα,
αντί για την κοιλιακή κοιλότητα όπου θα έπρεπε να βρίσκονται σε έναν φυσιολογικό σκύλο, κάτι που μας οδήγησε σε διάγνωση διαφραγματοκήλης.
 

ktiniatreio_ktiniatros_thessaloniki_kiosis_aktinografia

Το ιστορικό της ιδιοκτήτριας δεν ανέφερε κάποιο πρόσφατο συμβάν τροχαίου ή σοβαρού χτυπήματος της Daisys που συνήθως είναι και τα πιο συχνά αίτια πρόκλησης οξείας διαφραγματοκήλης στον σκύλο.
Μας ανέφερε όμως ότι πριν 2 χρόνια χτυπήθηκε από μοτοσυκλέτα χωρίς να γίνει κάποια διερεύνηση μετά το ατύχημα.
Οπότε βάση της κλινικής εικόνας και του ιστορικού της Daisys οδηγηθήκαμε στην διάγνωση χρόνιας διαφραγματοκήλης.
Η Χρόνια διαφραγματοκήλη είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση η οποία ενέχει κινδύνους για την ζωή του ζώου ανά πάσα ώρα και στιγμή και μειώνει κατά κόρον την ποιότητα ζωής του ζώου.
Για τον λόγο αυτό και κατόπιν συνεννόησης με την ιδιοκτήτρια της Daisys

αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε χειρουργική αποκατάσταση της χρόνιας διαφραγματοκήλης της Daisys.

Προεγχειρητικά 


Το ζώο μπήκε σε προεγχειρητική αγωγή για 48 ώρες με λακτουλόζη στην τροφή για να απομακρυνθούν οι κοπρόμαζες και να μειωθεί ο συνολικός όγκος που καταλάμβανε το έντερό της, καθώς και σε 12ωρη νηστεία για να μειωθεί ο όγκος του στομάχου.Η προεγχειρητική διαχείριση αποσκοπούσε στην μείωση του συνολικού όγκου των ενδοκοιλιακών οργάνων , ώστε να χωρέσουν ξανά στην κοιλιακή κοιλότητα και να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το φαινόμενο της “διαμερισματοποίησης” λόγω αυξημένης πίεσης των οργάνων της κοιλιάς.Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι οι μύες της κοιλιακής χώρας είχαν κάνει έντονη σύσπαση λόγω της χρονιότητας της κατάστασης με αποτέλεσμα η χωρητικότητά της να έχει μειωθεί περίπου κατά 60%.

 

 

Χειρουργική επέμβαση 

 

  Το ζώο αφού προετοιμάστηκε κάτάλληλα σε ειδικό περιβάλλον χωρίς στρες και ακολουθώντας εξειδικευμένο προεγχειρητικό και διεγχειρητικό αναισθησιολογικό πρωτόκολλο για την περίπτωσή της,
τοποθετήθηκε στο χειρουργικό τραπέζι σε ύπτια θέση με ανυψωμένο το πρόσθιο μέρος του σώματός της.
  Η προσπέλασή μας έγινε με πρόσθια-μέση λαπαροτομή διενεργώντας τομή από το στέρνο εώς 4 cm μετά τον ομφαλό προς το ηβικό οστό.

ktiniatreio_ktiniatros_thessaloniki_kiosis_photo1

Συνεχίζοντας, εναποθέσαμε γάζες λαπαροτομίας αμφοτερόπλευρα της τομής μας τις οποίες διαβρέξαμε με χλιαρό φυσιολογικό ορό.

ktiniatreio_ktiniatros_thessaloniki_photo2

  Επειτα ,αφού τοποθετήσαμε έναν διαστολέα Gelbi για να κρατάει ανοιχτό το πεδίο μεταξύ θωρακικής και κοιλιακής κοιλότητας, κάναμε επισκόπηση της διαφραγματοκήλης, και διαπιστώσαμε μια μεγάλη ρήξη του διαφράγματος στην οποία ήταν ενσφηνωμένα έντερα και κοιλιακά όργανα.

ktiniatreio_ktiniatros_thessaloniki_kiosis_photo3

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι στην κοιλιακή κοιλότητα είχε παραμείνει μόνο το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου, και όλα τα υπόλοιπα κοιλιακά όργανα βρισκόντουσαν μέσα στην θωρακική κοιλότητα.

   Συνεχίσαμε με πολύ προσεχτική έλξη των οργάνων από την θωρακική κοιλότητα και ταυτόχρονη επισκόπηση για τυχόν νεκρώσεις ή συμφήσεις.

Από το σημείο αυτό και έπειτα λόγω εισόδου αέρα ενδοθωρακικά , χρειάστηκε να αρχίσουμε να υποστηρίζουμε το ζώο με τεχνητές αναπνοές για το όλο το υπόλοιπο της χειρουργικής επέμβασης.

   Εφόσον είχε εξέλθει όλο το έντερο και ο σπλήνας, διαπιστώσαμε ότι το ήπαρ που βρισκόταν και αυτό ολόκληρο εντός της θωρακικής κοιλότητας ήταν αδύνατο να εξέλθει από την προυπάρχουσα διαφραγματοκήλη.

Καθώς επίσης, διαπιστώσαμε και την ύπαρξη αρκετών συμφήσεων μεταξύ του διαφράγματος με το ήπαρ,την χοληδόχο κύστη και την πυλαία φλέβα.

ktiniatreio_ktiniatros_thessaloniki_kiosis_photo4

Με την χρήση άλλοτε γάζας και άλλοτε nanomosquito σπάσαμε με τεράστια προσοχή όσο το δυνατόν περισσότερες από τις συμφήσεις αυτές. Ξανάεπιχειρήσαμε έπειτα να βγάλουμε το ήπαρ από την θωρακική κοιλότητα, χωρίς όμως επιτυχία. 

Έτσι αποφασίσαμε να διενεργήσουμε περαιτέρω διατομή του διαφράγματος. Χρειάστηκε διατομή 1,5 cm επιπλέον της ρήξης ώστε να εξέλθει με ασφάλεια το ήπαρ εκτός της θωρακικής κοιλότητας. 

Εφόσον εξήλθαν όλα τα κοιλιακά όργανα από τον θώρακα, τα τοποθετήσαμε στις διεβρεγμένες γάζες λαπαροτομίας και τα ξαναελέγξαμε διεξοδικά για να εκτιμήσουμε την ζωτικότητά τους, χωρίς όμως να διαπιστώσουμε κάτι παθολογικό.

Συνεχίσαμε με ανάταξη του ρηγμένου διαφράγματος.

ktiniatreio_ktiniatros_thessaloniki_kiosis_photo5

Η αρκετά μεγάλη τάση μεταξύ των τριών τμημάτων του που είχαν  σχηματιστεί αποτέλεσε τον λόγο ώστε να προτιμήσουμε να κάνουμε σύγκλειση με απλές χωριστές και χιαστί ραφές. 

ktiniatreio_ktiniatros_thessaloniki_kiosis_photo6

Για την πλήρη σύγκλειση της ρήξης τοποθετήσαμε συνολικά 18 απλές χωριστές ραφές και 4 χιαστί ραφές.

ktiniatreio_ktiniatros_thessaloniki_kiosis_photo7

Ελέγξαμε για τυχόν έξόδο αέρα από το διάφραγμα.
Εφόσον σιγουρέψαμε ότι δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ θωρακικής και κοιλιακής κοιλότητας στην περιοχή της σύγκλεισης, προχωρήσαμε σε θωρακοκέντηση δια μέσω του διαφράγματος.

Με χρήση πεταλούδας 21G, ενός 3way και μιας σύριγγας 60 ml αφαιρέσαμε τον μεγαλύτερο όγκο αέρα που είχε εισέλθει εντός της θωρακικής κοιλότητας.

   Συνεχίσαμε την επέμβασή μας με πρόχειρη ανάταξη των κοιλιακών οργάνων μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, αλλά ήταν εντελώς αδύνατη η σωστή χωροθέτησή τους. Για τον λόγο αυτό επεκτείναμε την αρχική μας τομή ουριαίως μέχρι το ηβικό οστό, οπότε και κατεφέραμε να κάνουμε μια αρκετά ικανοποιητική ανάταξη ολων των οργάνων μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. 

ktiniatreio_ktiniatros_thessaloniki_kiosis_photo8
ktiniatreio_ktiniatros_thessaloniki_kiosis_photo9

 Κατόπιν, κάναμε ενδοπεριτοναικές πλύσεις με χλιαρό φυσιολογικό ορό και με την χρήση αναρρόφησης απομακρύναμε τα υγρά των πλύσεων.

Για την σύγκλειση του κοιλιακού τοιχώματος τοποθετήσαμε πρωτίστως 6 συμπλησιαστικές ραφές καθ’ όλο το μήκος της τομής  για να μειώσουμε την αυξημένη τάση

ktiniatreio_ktiniatros_thessaloniki_kiosis_photo10
ktiniatreio_ktiniatros_thessaloniki_kiosis_photo11
ktiniatreio_ktiniatros_thessaloniki_kiosis_photo12

και έπειτα κλείσαμε το κοιλιακό τοίχωμα, τον υποδόριο ιστό και το δέρμα με συνεχόμενες ραφές.

ktiniatreio_ktiniatros_thessaloniki_kiosis_photo13

Μετεγχειρητικά 

  Μετεγχειρητικά οι ακτινογραφίες που κάναμε έδειξαν ύπαρξη πνευμοθώρακα αμφοτερόπλευρα στην θωρακική κοιλότητα.

ktiniatreio_ktiniatros_thessaloniki_kiosis_xrays2
ktiniatreio_ktiniatros_thessaloniki_kiosis_xrays3

και για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε σε νέα θωρακοκέντηση αμφοτερόπλευρα δια μέσω του θωρακικού τοιχώματος.

Η Daisy ήδη από τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο έδειχνε πολύ καλύτερη διάθεση. Παρ’όλα αυτά νοσηλεύθηκε εντατικά στην κλινική μας για 48 ώρες, με ειδική αγωγή και αδιάκοπη παρακολούθηση για τυχόν εμφάνιση  μετεγχειρητικών επιπλοκών. 

Μετά τις 48 ώρες και εφόσον η βελτίωσή της ήταν εμφανέστατη,πήρε εξιτήριο εμφανώς πιο ευδιάθετη από ποτέ.
Οι ιδιοκτήτες τήρησαν κατα γράμμα την αγωγή και τις οδηγίες που τους δώσαμε για το σπίτι και 10 μέρες μετά ήρθαν για την προγραμματισμένη επανεξέταση.
   

Η Daisy ήδη έβαλε 350 γραμμάρια βάρος και είναι πιο ευτυχισμένη από ποτέ για να συνεχίσει την ζωή της σαν φυσιολογικός σκύλος πλέον.

Χειρουργική Ομάδα

Κιόσης Γεώργιος (Χειρούργος)

Δέσποινα Γαλαζούλα

Σοφία Καλαιτζίδου 

Ευαγγελία Αγγελή 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το άλμπουμ με τις φωτογραφίες του χειρουργείου σε υψηλή ανάλυση:

Tags :

Κοινοποίηση Άρθρου: